Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Μια Πρώτη Γεύση Από Κτήρια και Μουσεία


ΚΤΉΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ


Σημαντικά κτήρια, κυρίως οικίες που στην πλειοψηφία τους είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό βρίσκονται στα όρια της συνοικίας Πλάκας.


ΚΤΗΡΙΑ - ΟΙΚΙΕΣ

Οικία Χατζημιχάλη
Τριώροφη διπλοκατοικία οικοδομημένη στη δεκαετία του 1920. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της πρωτοπόρας Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη. Σήμερα στεγάζει το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων.

Οικία Κραντονέλλη

Πρόκειται για διώροφη κατοικία, η οποία σχεδιάστηκε από τον ίδιο και εκφράζει το νεώτερο κίνημα του νεομπρουταλισμού, αλλά και φυσικά τις κλασικές Αθηναϊκές κατοικίες.

Οικία Richard George
Η Οικία Τσωρτς, κτίσμα της οθωμανικής εποχής του ΙΗ' αιώνα, ανήκε στο στρατηγό και ένθερμο φιλέλληνα από την Ιρλανδία σερ Ρίτσαρντ Τσωρτς. Το ιδιότυπο αυτό σπίτι της Αθήνας, που σώζεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Πλάκα, οδός Σχολείου 5, ήταν αρχικά ιδιοκτησία του Άγγλου ιστορικού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Τζορτζ Φίνλεϊ (George Finlay), όπου κατόπιν εγκαταστάθηκε και έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματά του ο Ρίτσαρντ Τσωρτς.


ΜΟΥΣΕΙΑ


Εκτός όμως από τα υπέροχα αυτά νεοκλασικά η Πλάκα φιλοξενεί και μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία της χώρας μας.



Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης είναι το κεντρικό κρατικό μουσείο στο οποίο συγκεντρώνονται έργα της νεώτερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι πλούσιες συλλογές του, με αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεοελληνικής λαϊκής τέχνης, αναδεικνύουν τα στοιχεία εκείνα που διαμόρφωσαν την πολιτισμική ταυτότητα του νεώτερου ελληνισμού, την περίοδο από τα μέσα του 17ου μέχρι και τον 20ο αιώνα. Οι μόνιμες εκθέσεις του με εξαιρετικά δείγματα κεντητικής, υφαντικής, ενδυμασιών, μεταμφιέσεων, θεάτρου σκιών, αργυροχοΐας, μεταλλοτεχνίας, κεραμεικής, ξυλογλυπτικής, λαϊκής ζωγραφικής και λιθογλυπτικής αναπτύσσονται (ελλείψει ιδιόκτητου χώρου) στους διαμορφωμένους ορόφους ενός ενοικιαζόμενου τριώροφου κτιρίου της δεκαετίας του ‘70, στην Πλάκα. 




Μουσείο Κανελλοπούλου
Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου δημιουργήθηκε για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή του ζεύγους Κανελλοπούλου, που δωρήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1972.
Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 6.000 αντικείμενα και έργα τέχνης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τους νεότερους. Σκοπός του συλλέκτη ήταν να δείξει τη συνέχεια της ελληνικής τέχνης μέσα στους αιώνες, αλλά και ο επαναπατρισμός ξενιτεμένων αξιόλογων ελληνικών αρχαιοτήτων.
Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου λειτουργεί από τον Ιούλιο του 1976. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό αρχοντικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα, στους πρόποδες της Ακρόπολης, που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το Μουσείο επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε, με στόχο την πληρέστερη και σωστότερη προβολή και αξιοποίηση της συλλογής.

Σωτήρης Πέτρου, Οι Πλακατζήδες Του Μοναστηρακίου